20 feb 2014

76 unitats d’infantil suprimides a la província de València (noticia de CCOO)


  • Avui es publica l’ajust definitiu que conserva la majoria de supressions
  • La política del districte únic provoca l’eliminació de 20 aules d’infantil a la ciutat de València
Concentració de protesta al Palau de la Generalitat
Concentració de protesta al Palau de la Generalitat
Finalment s’ha publicat al DOCV d’avui l’ajust escolar definitiu, desprès de la valoració per part de la Conselleria de les al·legacions presentades pels centres. A la província de València es tradueix en 76 unitats d’infantil suprimides, que poden repercutir en la supressió de 100 llocs de plantilla estable de l’especialitat d’infantil. La destrucció de plantilla estable també opera en contra de l’eficàcia i solidesa dels projectes educatius, ja que l’equip del professorat que no depèn de la provisionalitat treballa amb major projecció i té més capacitat d’adaptar el seu projecte a les necessitats de l’alumnat.

Les al·legacions presentades només han sigut ateses per a 22 unitats, entre infantil i primària. L’escola rural ha estat especialment castigada, la qual cosa suposa greus problemes per a les localitats rurals que veuen com es redueix l'oferta educativa per a l'alumnat infantil. També han patit alguns centres que escolaritzen alumnat desfavorit, que duien a terme una tasca d’integració especialment important i les al·legacions dels quals no han sigut estimades.

La Conselleria d’Educació ha imposat un criteri únicament basat en ràtios, sense considerar la implantació del centre en la localitat, en alguns casos, com a element integrador de població desfavorida o amb especials necessitats. Si bé és cert que, com a marca la legislació, l'oferta de places cobreix les necessitats quant a població a escolaritzar, la FE CCOO PV defensa que aqueix no pot ser el criteri únic si volem un model d'escola integrador, equitatiu i formador de ciutadania.

En la ciutat de València s’ha patit l’efecte del pas de 17 a 4 districtes d’escolarització, provocant la supressió de 20 unitats d’infantil. Els 4 districtes poden suposar desplaçaments llargs per al alumnat d’entre 3 i 5 anys afectat. Això afectarà al model de ciutat, fent-lo menys sostenible per l’efecte de la reducció en la proximitat que pot suposar tindre oferta educativa prop del domicili familiar. Com ja alertava la FE CCOO PV després de la publicació de l’ajust provisional, les supressions en unitats d’infantil podrien suposar a la llarga, supressions de línies i de col·legis, sobre tot en ciutats.

No és cert que el districte únic afavoresca l’elecció de centre per part de les famílies com es va dir des del Govern Valencià sinó l’efecte que ara estem veient: encetar el camí cap a la reducció de l’oferta educativa en centres de barri o menuts.

Una vegada més, la FE CCOO PV demanem que l’ajust d’unitats es facen amb criteris pedagògics que enfortesquen l’ensenyament públic, i s’aposte per un ensenyament de qualitat en l’etapa d’infantil mantenint línies i plantilla, apostant per l’estabilitat dels equips educatius i la proximitat dels centres educatius als domicilis familiars.

No hay comentarios:

Publicar un comentario